Jumat, 03 April 2020

Farklı kültürleriyle tanınan Endonezya, elbette her bölgede farklı tatlara sahip yiyeceklere sahiptir. Endonezya'da 3259 çeşit yemek bulunur. Ayrıca 200'den fazla sebze, 400 meyve ve 1.600 bitki de bulunur.
Foto: Google

Aşağıdaki Endonezya mutfak profili:
1. Ana yemek: 208
2. Hindistan cevizi sütü ile tamamlayıcı yiyecekler: 292
3. Çorba: 554
4. Çorba içermeyen tamamlayıcı yiyecek: 959
5. Islak atıştırmalıklar: 750
6. Kuru atıştırmalıklar: 263
7. Tamamlayıcı: 84
8. İçecek: 147

Yemekler, Çin'den Hollanda'ya kadar çeşitli kültürlerden etkilenmektedir. Tam liste aşağıdaki gibidir:
- Batı Sumatra, Hindistan ve Arabistan'dan etkilenir.
- Doğu Sumatra, Çin ve Malezya'dan etkilenir.
- Kuzey Java, Çin, Arabistan ve Hollanda'dan etkilenir.
- Batı Kalimantan, Çin ve Malezya'dan etkilenir.
- Kuzey Sulawesi, İspanya'dan etkilenir
- Maluku, Portekiz ve Hollanda’dan etkilenir.

Endonezya yemekleri lezzetli tadı ile bilinir. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, aşağıdaki yiyeceklerin bir kısmı dünyanın çeşitli yerlerinden gelenler tarafından da tercih edilir.

1. Rendang
Foto: Google
Rendang, bir süre önce Almanya'da düzenlenen dünyanın en lezzetli 50 CNN yemek versiyonunda ilk sırada yer aldı. Rendang eti en az 4 saat pişirilir. Buna ek olarak, rendang eti genellikle çok yumuşaktır, çünkü uzun süre pişirilir ve baharatların kombinasyonu da bu yiyeceğin 1-4 haftaya kadar dayanabilmesini sağlar

2. Bakso
Foto: Google
Endonezya köftesi olarak bilinir. Et suyu ve erişte gerçekten de bakso tamamlayıcı bir parçasıdır. Bakso Çin vatandaşlarının en sevdiği yiyeceklerden biri haline geldi. Nedeni, Endonezya'da köfte, daha iştah açıcı, kızartılmış veya pangsit ile tamamlanan sığır eti yapılır.

3. Nasi Goreng
Foto: Google
Her ülkede kızarmış pilav menüsü vardır. Bununla birlikte, Endonezya kızarmış pirincinin tadı daha tipiktir, çünkü tam bir baharat kullanır. Endonezya kızarmış pilavı da dünyanın en lezzetli yemekleri listesine dahil edildi. Amerika Birleşik Devletleri 44. Barrack Obama Başkanı Endonezya'nın kızarmış pirincine çok düşkündür.

4. Sate
Foto: Alinda Putri
Tavuk şiş ile benzer. Sate/satay, bir bambu çubuğuna bıçaklanmış ve sonra yakılmış et parçalarından yapılır. Endonezya'da tavuk satay, keçi veya tavşan bulunabilir. Satay'dan en çok tercih edilen şey, özellikle fıstık sosu ile yenildiğinde, soya sosu baharat, doku ve kendine özgü duman kokusu ile tatlı ve tuzlu tadıdır.

5. Tempe
Foto: Google
Tempe, soya fasulyesi tohumlarından yapılan ve tempeh mayası ile fermente edilmiş bir besindir. Tempe artık dünya çapında. Dünyadaki birçok vejeteryan et yerine tempe yer. Sonuç olarak, tempe sadece Endonezya'da değil, Almanya, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri gibi dünyanın birçok yerinde de üretilir.

Jurnal Alin . 2017 Copyright. All rights reserved. Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates