Jumat, 03 April 2020

Dil, diğer uluslarla iletişim kurmak için kullanılan bir ulusun kimliğidir. Her ulusun, her birinin özellikleri ve kökenleri ile farklı bir dili olduğu yerler. Endonezya dili 18 Ağustos 1945'te ulusal dili ilan edildi çünkü o zamanlar 1945 Anayasası Endonezya Cumhuriyeti Anayasası olarak onaylandı. Endonezya dili, antik çağlardan beri sadece takımadalarda değil, aynı zamanda neredeyse Güneydoğu Asya'da bir iletişim dili (lingua franca) olarak kullanılan Malay dilinden büyür ve gelişir. Bu nedenle Endonezya ve Malezya neredeyse aynı dile sahip. Malay dili 7. yüzyıldan beri Güneydoğu Asya bölgesinde kullanılmaya başlandı. Srivijaya döneminde Malay dili, kültür dili, yani Budist ders kitaplarının dili olarak kullanıldı. Malay dili aynı zamanda takımadalarda aşiret içi iletişim dili ve hem takımadalarda aşiretlerarası dil hem de takımadaların dışından gelen tüccarlara karşı kullanılan bir dil olarak kullanılır. 

Hollandalılar Endonezyayı sömürgeleştirdiklerinde, Malayca ikinci resmi dil olarak kullanıldı. Malayca ve Hollandaca giderek daha sıkı rekabet ediyor. Sonunda, bu dil yarışmasını Malayca kazandı. Sadece Malayca ve Hollandaca değil, Endonezya dili da Arapça, Farsça, Portekizce, İngilizce, Sanskritçe, Hintçe, Tamilce, Çince, Japoncadan geliyor.


- 9. yüzyıldan bu yana Sanskritçe, Hinduizmin Endonezya’daki yayılımı nedeniyle Sumatera, Java, Bali ve Kalimantan’da bulunur. Örneğin, Endonezyacadaki “Sederhana” (Türkçe: basit) kelimesi Sanskritçede “Sadharana”.
- Arapça, İslamlaşma nedeniyle bazı kelimeler Arapçadan geliyor. Örneğin, “Akal” (Türkçe: akıl) kelimesi Arapçada ‘aql.
- Farsça. Örneğin “Anggur” kelimesi (Türkçe: üzüm) Farsçada “Angur”.
- Hintçe, örneğin “Ayah” (Türkçe: baba) kelimesi Hintçede “Aya”.
- Tamilce, örneğin “Keledai” (Türkçe: eşek) kelimesi Tamilcede “Katalai”. 
- Portekizce, örneğin “Garpu” (Türkçe: Çatal) kelimesi Portekizce “Garfo”. Sepatu = sapato (ayakkabı), bendera = bandeira (bayrak) vs.
- Yaklaşık 10.000 kelime Hollandacadan geliyor. Örneğin, “Bioskop” (Türkçe: sinema) kelimesi Hollandaca “Bioscoop”. Kantor = kantoor (ofis), koran = krant (gazete), wortel = wortel (havuç), vs.

Endonezya dilinin yanı sıra Endonezya'nın 34 ilde 717 yerel dili de bulunur. Endonezyalıların %90'ından fazlası tarafından anlaşılsa ve konuşulsa da, Endonezya dili çoğu konuşmacının ana dili değildir. Endonezyalıların çoğu Endonezya'daki 717 dilden birini ana dilleri olarak kullanıyor. Endonezya'daki yerel dillere örnekler: Acehnese, Batak, Betawi, Sundanese, Javanese, Madurese, Dayak, Bugis, vb.

Jurnal Alin . 2017 Copyright. All rights reserved. Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates